Pilates er nemlig en træningsform, der lindrer skader, giver dig viden og forståelse om din egen krop, og som lærer dig hvordan, du undgår nye skader i fremtiden.
Led kan mobiliseres manuelt, men er der ikke mere fremtid i, at klienten lærer at mobilisere sig selv?
Når vi som pilatesinstruktører ser klienter med smerter, er det vores arbejde, gennem et unikt system af øvelser, at finde årsagen. Vi kigger på bevægeligheden af de led, der gør ondt og går i dybden med at finde sammenhænge mellem brug af kroppen og tilbagevendende smerter. Vi kigger ikke kun lokalt, for kroppens bevægelser er et kæmpe netværk af årsagssammenhænge, hvor alle led påvirker hinanden, og ikke så sjældent har en slidskade grundet forkert brug af kroppen, udspring et helt andet sted, end hvor den mærkes. Pilatesinstruktøren kan sammensætte et målrettet træningsprogram, som træner hele din krop, afbalancerer og styrker centrale områder af kroppen, og sætter ekstra fokus på det smertende område. Vi hjælper klienten med at indarbejde hensigtsmæssige bevægemønstre, og lærer på den måde klienten at bruge sin egen krop bedst muligt.
Har du ondt, skal du ikke nødvendigvis undlade at træne.
Det handler om at finde tryghed trods smerter, og at finde frem til de bedste øvelser for dig.Pilates er funktionel træning, og du lærer at rulle, rejse dig, strække, bøje, og bevæge dig i alle retninger. Det gode mønster du indarbejder med dine øvelser, kan overføres til alle fysiske aktiviteter, uanset om det er sport, en gåtur, eller dine daglige gøremål.
Kroppen er designet til at helbrede sig selv, og det gør den, uanset om det er et sår, eller en overbelastningsskade, den har fået. Men nogle gange kan ensidig belastning, uhensigtsmæssig brug af kroppen, arbejdsstillinger, og livsstilsfaktorer som aktivitetsniveau, stress og angst for smerte, påvirke helingsprocessen. Samme faktorer kan også i høj grad påvirke fornemmelsen af smerter og give udfordringer med at leve et aktivt liv i bevægelse. Og der er pilates-træningen det gode pædagogiske værktøj, der lærer dig, at bevægelse ikke er farlig, og at træning kan føles rigtig godt.
Et redskab er for eksempel at indarbejde en bevægelse langsomt, og at genlære, eller i det hele taget lære kroppen, at bevægelser, som før virkede “skadelige” ikke er det. Langsomt at integrere små bevægelser i større, og i sidste ende overføre de bevægelser, der tidligere var “farlige” til en del af almene, daglige bevægelser, der indgår i et aktivt liv, og endda et liv, der involverer træning. Det hele handler om, uanset på hvilket plan du har ondt, at indarbejde gode bevægelsesmønstre, men også at holde fokus på den mentale håndtering, da forståelse af smerter, og håndtering af samme, både er fysisk og kognitiv.
“With body, mind , and spirit functioning perfectly as a coordinated whole, what else could reasonably be expected other than an active, alert, disciplined person. Moreover, such a body freed from nervous tension and over-fatigue is the ideal shelter provided by nature for housing a well-balanced mind that is fully capable of successfully meeting all the complex problems of modern living.” (Joseph H. Pilates, “ Return to Life Through Contrology” 1945)
Pilates hjælper dig med at undgå at falde, når du snubler, at rejse dig, når du falder, og når du har rejst dig, undgå at falde igen.
Og når du først har lært at passe på dig selv, behøver du ikke andre til at gøre det.
– Camilla Nellemose Bækholm