“Above all, learn how to breathe correctly.” -Joseph H. Pilates

Gennem mine mange år som underviser i pilates, er jeg stødt på rigtig mange filosofier omkring vejrtrækning, herunder, at man skal puste meget kraftigt ud gennem munden, mens man træner. Formentlig er det et levn fra et andet årti, hvor man ikke vidste, hvad man ved nu, men spørger man den generation af ældre, der trænede hos Joseph Pilates selv og disses elever, er det i hvert fald ikke derfra, det stammer. 

Derfor vil det give mening, at lægge denne form for larmende mund-vejrtrækning i graven en gang for alle.

Gennem de seneste år, har der været stigende fokus på optimal vejrtrækning, og der er forskningsmæssigt dykket dybt ned i åndedrættets magi. 

På den baggrund er det værd at anbefale vejrtrækning gennem næsen, og dette gælder både i forbindelse med lav-intens træning som pilates og yoga, men også i forbindelse med jogging og roligt løb.

Vejrtrækning gennem næsen er en nøgle til at forbedre vores overordnede sundhed og velvære, og ved at implementere nasal vejrtrækning i din daglige rutine, kan du styrke dit immunsystem, mindske stress og øge din livskvalitet. 

Næsen fungerer som en naturlig filterenhed. Den opvarmer, renser og fugter luften, før den når lungerne. Dette reducerer risikoen for irritation i luftvejene og beskytter mod indtrængen af skadelige partikler.

Nasal vejrtrækning hjælper også med at optimere iltudvekslingen i lungerne. Når vi trækker vejret gennem næsen, tillader det kroppen at absorbere mere ilt og forbedrer blodets iltmætning. Dette kan have stor indflydelse på din grundlæggende sundhed.

Nasal vejrtrækning aktiverer det parasympatiske nervesystem, hvilket hjælper med at sænke stressniveauet, forbedre søvnkvaliteten og styrke immunsystemet. Det kan også have en beroligende effekt på sindet og hjælpe med at håndtere angst.

Samtidig kommer det nasale åndedræt længere ud i lungerne og vil derfor bevæge din brystkasse mere, så både diafragma (mellemgulvsmuskulaturen), og ribbenene bliver mere bevægelige. Dette medfører i sidste ende at ryggen bliver mere smidig, og du vil på den konto få færre spændinger i både lænd og nakke. Endelig vil en forbedret funktion og bevægelighed af diafragma også have indflydelse på funktionen af bækkenbunden, som trænes helt naturligt under vejrtrækningen.

Så næste gang du trækker vejret, husk at lade næsen spille sin vigtige rolle i at opretholde dit helbred.

“Breathing is the first act of life and the last. Our very life depends on it. Since we cannot live without breathing it is tragically deplorable to contemplate the millions and millions who have never mastered the art of correct breathing.” -Joseph H. Pilates

Vil du vide mere om vejrtrækning, kan jeg bl.a. anbefale følgende gode bøger:

“The oxygen advantage” af Patrick McKeown og “Breath” af James Nestor, to af tidens pionerer indenfor moderne åndedrætsvidenskab.